1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Невидима заплаха за египетския лешояд

Невидима заплаха за египетския лешояд

Снимка:

Каква е връзката между застрашените от изчезване египетски лешояди и масово прилаганите земеделски практики?

Дойде пролетта и египетските лешояди се завръщат по родните си места, за да отгледат малки. Очакваме ги в края на март, а завръщането им съвпада и с мащабната пролетна сеитбена кампания. Както залагането на отровни примамки, така и лошите земеделски практики, свързани с употребата на пестициди в земеделието и опасни за лешоядите ветеринарномедицински продукти, са причина за изчезването, както на египетския лешояд, така и на други видове хищни птици.

Но каква е връзката между застрашените от изчезване египетски лешояди и масово прилаганите земеделски практики? Какво се случва в последните крепости на египетския лешояд в Северна България и Източни Родопи? Какво откри нашият екип на терен? Защо е толкова важно земеделските практики да бъдат променени в посока по-малко използване на пестициди, както и разнообразяване на отглежданите култури?

На тези и други въпроси отговаря екипът на БДЗП в краткия филм „Невидима заплаха за египетския лешояд“, който са създали в рамките на проект „Нова надежда за египетския лешояд“, финансиран по програма LIFE на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.