1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. По-малко изхвърлена храна, по-чиста природа

По-малко изхвърлена храна, по-чиста природа

Екоорганизации от 6 европейски страни започнаха кампании за превенция на разхищаването на храна. Една от тях е България. Проучване установи, че 53% от общото количество на изхвърлена храна в света идва от домакинствата.

 

Около 88 милиона тона храна се изхвърлят всяка година само в Европейския съюз, а в световен мащаб над 1 милиард тона. Освен че така се губят пари, хранителните отпадъци означават природни ресурси, изразходени напразно. Още информация за проблема научихме на едно от събитията, които се организират, за информиране на повече хора.

Росен Василев, координатор на проекта обясни:

Оказва се, че около 1/3 от произведените храни в света някъде по пътя на храната се губят. Затова и проектът „Твоята храна“ е насочен към информиране на хората за това как влияе това разхищение на околната среда.“

Повечето от нас не си дават сметка, че свръхпроизводството влияе на природните богатства. Например, обезлесяват се гори и пасища в целия свят, за да се превърнат в обработваеми територии за производство на хранителни блага, част от които отиват на боклука.

Самото изхвърляне също влияе, защото самите отпадъци, достигнали до сметища, започват да гният и да отделят метан. Но основният проблем е със свръхпроизводството. При това производство се изсичат джунглите, за да се произведе палмово масло или соевите насаждения в Южна Америка, обезлесяват се територии от Кения, за да се произвежда зелен фасул за Европа.

Това, което може да се направи във всяко домакинство, е да се изхвърля по-малко. Еколозите предлагат съвети за по-пълноценно използване на храната, което от своя страна означава и по-малки финансови загуби. Едно от предложенията е да не се пазарува на гладно, защото тогава сме склонни да купим повече, отколкото ни трябва. Специалистите съветват и винаги да подготвяме списък за пазаруване, а също и да следим срока на годност на стоките. Както всички знаем, някои от храните са годни за използване и след като срокът им изтече. Добре е да се информираме кое става и кое не за консумация. В тази връзка от екоорганизацията предоставят безплатни информиращи материали за гражданите как да съхраняват правилно храната си, как да разбират по-добре етикетите и дори как да подреждат хладилника си. Кампанията на Биоселена е в действие, а желаещите могат да получат книжка с обяснения и съвети всяка сряда на Фермерския фестивал пред Министерството на земеделието, храните и горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.