1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Повече обществени чешми в градовете и по възможност безплатна чешмяна вода в заведенията

Повече обществени чешми в градовете и по възможност безплатна чешмяна вода в заведенията

Това са основните точки в плановете за реформа на Водната директива на Европейския съюз, за които се споразумяха представители на Европарламента и на държавите членки

Целта на промените е да се подобри качеството на чешмяната вода в Европа и да се намалят отпадъците от еднократните пластмасови бутилки. Сега действащата директива за питейната вода е от 1998 година и трябва да бъде актуализирана. Новата ще съдържа по-ниски допустими стойности за вредни вещества и тежки метали. При оловото нормата пада до 5 микрограма на литър, за пръв път се въвежда и максимална стойност за бисфенол-А, вещество, за което има съмнения, че уврежда хормоналната система на хората и води до безплодие.

Освен това новата директива ще подобри достъпа до питейна вода и ще го направи по-евтин, смятат в Брюксел. В сравнение с минералните води, чешмяната има много по-добър екологичен и енергиен отпечатък, тъй като не се нуждае от бутилиране и транспорт на големи разстояния. Затова текстът предлага изграждането на допълнителни обществени чешми в градовете.

Постигнатият сега компромис трябва да бъде одобрен от националните парламенти и в пленарната зала на Европарламента. След това има срок за имплементиране в законодателствата на отделните държави, така че директивата може да влезе в сила най-рано през пролетта на 2022 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.