1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Продължава битката с пожарите в Австралия

Продължава битката с пожарите в Австралия

Снимка:

Горските пожари, които бушуват в Австралия, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада

Това предупреди в събота противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс, цитирана от "Ройтерс". В текста се посочва и конкретното място на горящите храсти, дървета и изсъхнали треви - на по-малко от 300 км южно от Сидни.

"Над пожара Къроуън пламъците са оформили гръмотевична буря. Ситуацията е много опасна. Следете положението около вас и предприемайте съответните действия", се казва в инструкциите на службата, разпространявани в социалните мрежи.

Причина за появата на редкия климатичен феномен е сформирането на така наречените „огнедишащи облаци“. Те са подобни на познатите ни купесто-дъждовни облаци, но са предизвикани от наличието на изключително много изгорели газове в атмосферата, пише Ройтерс. Тези облаци влияят на пожарите на земята по непредвидими начини, което прави ситуацията още по-трудна за овладяване.

Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия, според международните медии.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6 000 квадратни километра земя. До момента има 23 жертви като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност. Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.