1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. София в центъра на дискусиите на Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“

София в центъра на дискусиите на Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“

Посланичката на Холандия Беа тен Тъшер и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов ще открият дискусиите

Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“ ще обсъжда на 18 октомври най-новите тенденции в развитието на зелените градове: водещ световен опит и предизвикателствата в България със специален акцент София. Конференцията се организира от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство.

Посланичката на Холандия Беа тен Тъшер и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов ще открият дискусиите. На специална церемония ще бъдат засадени първите луковици на лалето „Сердика“, селектирано от Холандия по линия на Холандското посолство за българското председателство на ЕС.

Множество проучвания доказват, че градовете със зеленина са по-здравословни, по-сигурни, по-добри и по-предпочитани места за живеене. Зеленината подпомага общуването и по-здравословния живот. Подходящото озеленяване е ключова за качествена градска зелена инфраструктура, осигурявайки своеобразна „еко-терапия“ и допринасяйки за по-ниски разходи за здраве, които са от полза както за хората, така и за обществените разходи. Зеленината е важна за опазването на биоразнообразието, както и за справянето с климатичните промени, което е вече едно от основните предизвикателства пред големите градове. Холандия е сред водещите в света в иновациите за градското озеленяване и производството на качествена декоративна растителност. Страната е инициатор на пан-европейската инициатива „Зелен град“.

София е сред примерите, които ще бъдат представени на конференцията с теми като зацветяванията на града, „зеления коридор в район Надежда и Визията за София: градско земеделие, картотекиране на зелените площи и растителността, екосистемните услуги. Участниците ще споделят и международен опит и добри практики за изграждането на зелени градове: Холандия, Полша и Китай. Една от темите е „2020 - Световна година на растителното здраве“. В дискусиите ще участват производители на декоративни растения, експерти по озеленяване и устройствено планиране, ландшафтни архитекти и други специалисти.

По време на конференцията Anthos, Кралската асоциация на разсадниците на Холандия ще представи най-новите тенденции в отглеждането и използването на многогодишните декоративни растения и треви, които все по-често се използват в градския ландшафтен дизайн. Холандия е основен търговски партньор на Българи в областта на декоративните растения и посадъчен материал, като вносът възлиза на 14 млн. евро годишно. Голяма част от българските растения също намират реализация на холандския пазар – като градински рози и декоративни храсти. Двете страни си сътрудничат тясно в областта на растителното здраве, сортовите права и технологиите на отглеждане.

Друга тема в дискусиите на конференцията ще е прилагането на Стандарта за качество на декоративните растения в България. Одобрен от Министерството на земеделието през 2014, Стандартът гарантира европейски изисквания за декоративната растителност при озеленяването градовете, както и при изграждането и обновяването на обществени пространства - паркове, площади, улици, детски градини, училища. Вече има добри примери за използването му, но като е твърде малко прилаган от общини и инвеститори.

Това е втора поред конференция „Зелен град“, организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство. Асоциацията е учредена през 2011 година и обединява 25 фирми - производители на декоративни растения в България. От 2015 Асоциацията е част от международната инициатива „Зеленият град“ (The Green city).

Конференцията е част от пан-европейската кампания „Зелени градове за устойчива Европа“, която започна през 2018 тази години в седем държави: Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция и Холандия, с финансовата подкрепа на ЕС. Повече на: https://thegreencity.eu/ 

Конференцията се организира с медийното партньорство на Агро ТВ.  

АгроТВ

 Програмата на събитието можете да видите в рубрика Предстоящо

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.