1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Внесоха петицията от България за Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“

Внесоха петицията от България за Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“

Днес беше внесена петицията от България на Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“ - https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/

Тя бе внесена от представители на българското координационно звено за тази инициатива – Българска Асоциация Биопродукти, Фондация за околна среда и земеделие и Сдружение за биологично пчеларство. Ресорното министерство за такива документи е МРРБ, отдел ГРАО, където ще бъдат проверени хартиените и електронни подписи от петицията.

От необходимите 1 млн. подписа в европейски мащаб, бяха събрани над 1.2 млн. До 1-ви декември всяка страна член на ЕС трябваше да генерира съответния процент подписи от общия брой на населението си.  За съжаление България не успя да събере необходимите 13 000 подписа (бяха събрани около 5 000).

От името на координаторите благодарим на всички пчеларски сдружения, неправителствени организации, биофермери и граждани, които подкрепиха петицията. Вярваме, че усилията за спасяване на пчелите и дивите опрашители, както и на малките фермери, ще бъдат увенчани с успех!

        Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти

        Борислав Сандов, Фондация за околна среда и земеделие

        Петко Симеонов, Сдружение за биологично пчеларство

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.