1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 1 460 метра бракониерски мрежи са иззети при проверки на инспектори на ИАРА в страната

1 460 метра бракониерски мрежи са иззети при проверки на инспектори на ИАРА в страната

Съставени са 23 акта на нарушители

В рамките на няколко дни, инспектори на ИАРА са извършили проверки по реки и водоеми в страната. Общо при проверките са хванати трима бракониери и едно лице, извършващо нерегламентирана продажба на риба. Съставените актове за нарушения по ЗРА са 23. Иззети са и 1460 метра бракониерски мрежи.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Варна са извършили проверка по вода на язовир “Цонево”. При обхода на водоема, контролните органи са забелязали лице, извършващо бракониерски риболов. Нарушителят е хванат в момент на вадене на мрежи от водата. На лицето с инициали П.М.Н. от с. Дългопол е съставен акт за незаконен риболов. От него са иззети 50 метра мрежи. Уловената от нарушителя риба /каракуда/ е върната обратно във водата.

Инспектори от сектор”Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили проверки по реките Искър, Дунав и Вит, както и в търговската мрежа за продажба на риба и рибни продукти. При проверките са констатирани общо 5 нарушения по ЗРА. В с. Победа е хванато лице, извършващо нерегламентирана продажба на риба. Нарушителят е продавал риба /каракуда/ в центъра на селото без документ за произход. На лицето е съставен акт за нерегламентирана продажба. На река Вит в землището на с. Комарево е открита бракониерска риболовна мрежа /оклейница/ с дължина 10 метра. Тя е иззета, а уловената в нея риба е пусната обратно във водата. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили нощна проверка по вода на язовир ”Студен кладенец”. При обхода на водоема до местността на с. Островица са намерени и извадени от водата 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 200 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен нарушител.

По подаден сигнал от любители риболовци, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на  река Марица в района на с. Нова Надежда. От водите на реката са извадени и иззети 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 60 метра. Уловената риба в мрежите предимно морунаж е освободена и върната обратно във водата. Други инспектори на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир “Ивайловград”. От водите на язовира са извадени 10 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 500 метра. Уловената риба 40 кг /морунаж, скобар, кефал и каракуда/ е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.