1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 1113 собственици на гори са заявили желание да продават имота си на държавата

1113 собственици на гори са заявили желание да продават имота си на държавата

Снимка:

Ели Величкова: Не можем да отговорим на всички желаещи да продадат горите си, предвид отделените около 700 хил. лв.

1113 собственици на гори са заявили желание да продават имота си на държавата. Това заяви пред БНР Ели Величкова- държавен експерт в МЗХ. Припомняме, че държавата изкупува частни гори,  с цел те да бъдат съхранени и опазени за бъдещите поколения. Величкова подчерта, че  Министерство на земеделието и горите е на финален етап по първите процедури на закупуване на частни гори и към момента има над 100 сключени сделки от шестте предприятия, като две от тях са напълно приключили с оформянето на документите и сделките. Това са Югоизточно държавно предприятие и Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

Собствениците на частни гори са над 650 хиляди. Държавата обаче не може да отговори на всички желаещи да продадат горите си, предвид отделените около 700 хиляди лева, така че тези 1113 заявления не са малко, каза още Величкова.

„Критериите за изкупуване са три: Имотът граничи ли с държавни горски територии или не; изпълнява ли специални функции или не; каква е самата площ на имота. Сделки с площ на имотите над 5 хектара изобщо не се сключват, както и най- малките имоти, под 1 декар, също получават минимум точки- 0. Имотът да изпълнява специална функция означава- водохранни, около хижи, против ерозия... Специалните функции са регламентирани по закона за горите. Такъв имот е предпочитан“, обясни експертът от МЗХ. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.