1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 13 екипа за денонощна охрана на горите са били мобилизирани в района на Разлог

13 екипа за денонощна охрана на горите са били мобилизирани в района на Разлог

Проверките продължават в празничните дни и в териториалните поделения в Елешница, Добринище и Белица

13 контролни групи са мобилизирани за денонощна охрана на държавните горски територии и частните горски имоти с площ до 2 хектара в обхвата на „ДГС Разлог”. За превенция и предотвратяване на нарушенията в горите със заповед на директора на ЮЗДП мобилните екипи от съседните териториални поделения са насочени към района на Разлог. Проверяват се както превозните средства, транспортиращи дървесина, така и обектите, в които се извършва стопанска дейност.

„Усилията ни са насочени към постигането на траен ефект и максимално ограничаване на незаконните дейности в горите. Включването на мобилните групи в опазването на горските територии вече дава резултати, но целта е те да не са кампанийни, а устойчиви”, коментира директорът на ЮЗДП  инж. Дамян Дамянов. Само за периода от 9 до 22 декември във всичките поделения в обхвата на Югозападното държавно предприятие са проверени 150 обекта за добив на дървесина, 404 превозни средства и 422 ловци. Съставени са актове и са конфискувани средствата и предмета на нарушенията.

При изпълнение на служебните си задължения горските надзиратели са подложени на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди, закани и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа. Последният случай е от ТП „ДГС Самоков”, където след констатиран незаконен превоз на иглолистни трупи, всички прозорци на служебния автомобил на мобилното звено са изпочупени. По случая е уведомена полицията, която извършва следствени действия.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.