1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 18 състезатели мериха сили за титлата „Най-добър секач”

18 състезатели мериха сили за титлата „Най-добър секач”

В надпреварата се включиха екипи от шестте горски държавни предприятия и две учебно опитни горски стопанства

За четвърти пореден път се проведе Националното състезание за най-добър секач. Тази година домакин бе Учебно опитно горско стопанство - Петрохан. В надпреварата се включиха екипи от по двама представители на шестте горски държавни предприятия, двете учебно опитни горски стопанства в Петрохан и Юндола и ПГГСД „Тетевен". 

„Много се радвам, че състезанието има вече четиригодишна нова история. Повишаването на квалификацията на хората, работещи тази трудна професия е изключително важно," каза инж. Йордан Палигоров, директор на дирекция в Изпълнителна агенция по горите и член на комисията за работа със земеделска и горска техника. Комисията и ИАГ имаше за задача да следи за безпроблемното и безаварийно протичане на състезанието. В тази връзка инж. Палигоров благодари на фирма АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД и домакините от УОГС Петрохан за добрата организация. 

Отборите се надпреварваха в 5 дисциплини: поваляне на дърво, монтаж на верига, комбинирано рязане, прецизно рязане и кастрене. 

В индивидуалното комплексно класиране призът „Най-добър секач" спечели отново миналогодишният победител Иван Каменов от отбора на УОГС Петрохан, следван от Марин Иванов от ЮЗДП гр. Благоевград и Радослав Раев от ЮЦДП Смолян. 

В отборното класиране най-добре се представи отборът на УОГС Петрохан, а на второ и трето място останаха съответно екипите на ЮЦДП гр. Смолян и ЮЗДП гр. Благоевград.

Специални адмирации за доброто си представяне получиха най-младите участници в състезанието - Кристиян Василев, Димитър Малчев - ученици на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване - Тетевен. Заради възрастовите ограничения на правилника обаче те не участваха дисциплината „поваляне на дърво".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.