1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 22 пожара в горските територии от началото на годината

22 пожара в горските територии от началото на годината

Засегнати са близо 200 дка площи

От началото на годината до момента в горските територии на страната са възникнали 22 пожара с общо засегната площ от 195 дка. По-голямата част от тях са регистрирани след средата на м. февруари, като основната причина е небрежност при боравене с огън от земеделски стопани. Тези инциденти, както и повишаването на температурите през последните седмици дадоха основание в областите Благоевград, Бургас, Стара Загора, Кърджали и други да обявят началото на пожароопасния сезон със заповеди от съответните областните управители. При обявяване на пожароопасен сезон териториалните поделения на държавните предприятия - горските и ловни стопанства, общините и другите собственици на гори  повишават бдителността си и поддържат денонощни дежурства за наблюдение и защита на горите от огнената стихия.

През изминалата година общо регистрираните пожари са били 580 броя, при които били засегнати 63 400 декара горски територии. С оглед създаване на организация за незабавна реакция при възникване на горски пожари от страна на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) са предприети редица превантивни мерки. В началото на м. февруари бе подписан план за взаимодействие между ИАГ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, като в момента регионалните структури на двете ведомства осъществяват съвместни проверки по места за изпълнението на предвидените противопожарни мероприятия от собствениците на горски територии, както и за спазването на  изискванията за защита на горските територии от пожари през 2017 г.

Изпълнителна агенция по горите разчита на помощта от всички граждани и призовава всеки, забелязал пожар в горските територии или в близост до тях незабавно да подаде сигнал на единния европейски телефон за спешни повиквания 112.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.