1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 32 000 проверки през януари извършиха служители на ИАГ и РДГ

32 000 проверки през януари извършиха служители на ИАГ и РДГ

Задържани са 48 плътни куб. м. фасонирана и обла строителна дървесина, 240 пространствени куб. м. дърва за огрев, 10 моторни превозни средства, 34 каруци, 17 моторни триона, 7 законни ловни оръжия и други

32000 проверки по контрол по опазване на горските територии, за спазване на горското и ловно законодателство, извършиха служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите през януари.
 
Ежедневните инспекции са с цел превенция, предотвратяване на посегателства и нерегламентирани дейности, установяване и санкциониране на нарушителите. За констатирани незаконни практики на виновните лица са съставени 733 акта, от които 723 по Закона за горите и 10 по Закона за лова и опазване на дивеча.
 
Задържани са 48 плътни куб. м. фасонирана и обла строителна дървесина, 240 пространствени куб. м дърва за огрев, 10 моторни превозни средства, 34 каруци, 17 моторни триона, 7 законни ловни оръжия и др.    
 
Засилените проверки продължават и през месец февруари. Екип на Регионална дирекция по горите – София предотврати извършването на незаконна сеч в землището на с. Литаково, общ. Ботевград. На място са заловени нарушителите, които до пристигането на горските служители са успели да добият 2 кубика дървесина. На лицата са съставени актове по Закона за горите. Задържани са дървесината и бензиномоторин трион.                                      
 
За трети път от началото на годината горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица установяват дървосекачи с фалшива горска марка. Нарушението е констатирано в землището на с. Краводер, община Криводол. 
 
Горски служители на РДГ Бургас наложиха четири акта за сеч на 70 кубика дървесина от черен бор без позволително. Нарушението е установено по време на рутинен обход в землището на с. Зайчар, общ. Айтос. Проверяващите констатирали, че дървосекачите работят в маркирани насаждения, предвидени за сеч през 2024 г., но без издадено позволително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.