1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 750 метра бракониерски мрежи са иззели инспектори на ИАРА

750 метра бракониерски мрежи са иззели инспектори на ИАРА

Проверени са над 130 любители риболовци по водоеми в страната през почивните дни

Инспектори на ИАРА са иззели общо 750 метра бракониерски мрежи и са проверили над 130 любители риболовци по водоеми в страната през почивните дни.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Добрич са извършили проверка в събота (11.01.2014 г.) на езеро „Дуранкулак“ по подаден сигнал от Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. Открити и извадени от водата са 400 метра хрилни мрежи с размер на окото 60 мм.  Уловът от около 3 кг сребриста каракуда е върнат в езерото. Мрежите са унищожени и e съставен протокол срещу неизвестеизвършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Сливен и любители риболовци са извършили проверка на язовир „Жребчево“. В източния край н на водоема са открити 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 150 метра и размер на окото 60 мм. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената около 15 кг риба – платика е върната във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили през почивните дни /11 и 12.01.2014 г./ проверки по реките Осъм, Искър и Дунав. Проверени са над 130 любители риболовци. Установени са 4 бр. нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ – за улов на риба със забранени уреди, за улов с тройна кука и за риболов без риболовни билети. На нарушителите са съставени актове, а риболовните уреди са иззети. По река Дунав са проверени 13 риболовни кораба, извършващи стопански риболов. При тях нарушения по ЗРА не са констатирани.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили проверка по река Дунав.  В участъка от р. км 708 до р. км 760  са открити и извадени от водата 5 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 200 метра. Те са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.