1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Агенцията по горите и регионалните дирекции засилват проверките в активния период на снабдяване с дърва за огрев

Агенцията по горите и регионалните дирекции засилват проверките в активния период на снабдяване с дърва за огрев

Задържан е камион с 50 пр. куб.м незаконна дървесина след съвместна проверка на екип на РДГ Ловеч и органите на полицията

Изпълнителна агенция по горите засилва контрола във връзка с периода на интензивно снабдяване с дърва за огрев и предстоящия отоплителен сезон. Екипите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции са непрекъснато на терен, като се проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина. 

Само през последната седмица на изминалия месец от екипите на РДГ са съставени повече от 90 акта за установени нарушения по Закона за горите. 

Собственик на склад в с. Скравена, общ. Ботевград е санкциониран от служители на РДГ София за нередовно водене дневник за постъпила и експедирана дървесина от обекта, както и за неизправно видеонаблюдение. За същото нарушение е глобен и собственик на обект за съхранение на дървесина в с. Рибарица, общ. Етрополе. 

Задържан е камион с 50 пр. куб.м незаконна дървесина след съвместна проверка на екип на РДГ Ловеч и органите на полицията. Последващата инспекция установила, че дървесината е добита от обект за добив на дървесина в с. Ломец, общ. Троян и транспортирана до община Гулянци, обл. Плевен, без превозен билет. По случая е образувано досъдебно производство, като са задържани  водачът на МПС то и упълномощеното лице на обект по чл. 206 от Закона за горите, който е издал превозен билет в нарушение на нормативната уредба. При друг случай е задържана контролна горска марка, използвана от лице, без присъствие на притежателя й. Служителите на РДГ Ловеч ще потърсят  административнонаказателна отговорност на лицето, преотстъпило марката, както и на нарушителя, използвал чуждата марка. 

В регионалния обхват на дирекцията на горите в гр. Смолян, през последната седмица, най-много актове са съставени за липса или неработещи GPS устройства на автомобилите, превозващи дървесина. 

Целта на проверките е както установяване на нарушения, така и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев.

Продължават и съвместните специализирани акции с органите на министерството на вътрешните работи за съхранение на незаконна дървесина по домовете. Всички дърва за огрев, които потребителите купуват, трябва да са маркирани с контролна горска марка и да са придружени с превозен билет. В противен случай контролните органи могат да конфискуват дървата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.