1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Агенцията по рибарство настоява пред ЕК за запазване на квотата за улов на калкан през 2010 г.

Агенцията по рибарство настоява пред ЕК за запазване на квотата за улов на калкан през 2010 г.

Залаганият улов от ЕК като предпазно ниво е значително занижен

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури e изпратила позицията си до Европейската комисия относно предложението за Регламент на Съвета за определяне на риболовните възможности и свързаните с тях условия на определени рибни запаси в Черно море за 2010 г. В предложението са наложени количествени ограничения: намаление на общия допустим улов за калкан до общо 76 тона – 38 тона за България и 38 тона за Румъния.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настоява Комисията да преразгледа виждането си относно намаляване на квотата за улов на калкан. В позицията ясно се казва, че „По общият допустим улов за  калкан, България не може да приеме предложеното намаление на общия допустим улов (съответно и квотите) за калкан с 25% по следните причини:

Досегашният общ допустим улов за калкан от 100 тона е установен на ниско равнище. Залаганият общ допустим улов от 100 тона, наложен от ЕК като предпазно ниво, е значително занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води.

 

Етикети калкан, квоти, улов
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.