Агенцията по рибарство настоява пред ЕК за запазване на квотата за улов на калкан през 2010 г.

Залаганият улов от ЕК като предпазно ниво е значително занижен

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури e изпратила позицията си до Европейската комисия относно предложението за Регламент на Съвета за определяне на риболовните възможности и свързаните с тях условия на определени рибни запаси в Черно море за 2010 г. В предложението са наложени количествени ограничения: намаление на общия допустим улов за калкан до общо 76 тона – 38 тона за България и 38 тона за Румъния.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настоява Комисията да преразгледа виждането си относно намаляване на квотата за улов на калкан. В позицията ясно се казва, че „По общият допустим улов за  калкан, България не може да приеме предложеното намаление на общия допустим улов (съответно и квотите) за калкан с 25% по следните причини:

Досегашният общ допустим улов за калкан от 100 тона е установен на ниско равнище. Залаганият общ допустим улов от 100 тона, наложен от ЕК като предпазно ниво, е значително занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.