1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Активни в градината и през зимата

Активни в градината и през зимата

Снимка:

През февруари месец се извършва подрязване на филиза (младата клонка)

Зимата е най- добрият период за полагане на грижи за градинските растения. Целта- да бъдат подготвени за пролетта. По този начин те по- ефективно ще използват слънчевата енергия и високите температури.

Зеленчуковите градини би трябвало вече да са почистени от растителните остатъци. При дълбоко прекопаване оборският тор не трябва да остава разоран. Декември е времето, когато стволовете на овощните дървета  вече трябва да са варосвани.

През първия месец от календара на градинарите (януари) градината обикновено е покрита със сняг. Затова в случай, че решите да обработвате почвата, не трябва да заоравате снежната покривка. Тя трябва да покрива засетите растения. На цветната градина не е необходимо да се обръща голямо внимание през този сезон. Трябва да се съблюдава обаче, дали няма повредени от ветровете и снеговалежите растения.

През февруари месец се извършва подрязване на филиза (младата клонка). Благодарение на това растението по- добре ще се размножи. Не трябва да се забравя, че операцията се изпълнява задължително през някои от топлите дни. Подкастряне на цъфтящи растения преди да забележем първите листа на старите клони не се извършва.

При иглолистните почвата се подкислява по време на топенето на снега. Най- доброто време е момента на размразяване, защото тогава торът се разтваря и прониква в почвата без допълнителни операции.

Иглолистните дървета често биват повредени физически от голямото количество сняг върху тях. Във връзка с това февруари е идеалният месец за отстраняване на повредените клонки. Част от градинарите го правят на ранна пролет, но това не е правилно. Причината е, че през този период соковете вече започват да се движат в растението и достигат до клоните, които така или иначе ще бъдат премахнати. Това от своя страна ще доведе до отслабването на цялото растение.

 

 




 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.