1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Асоциация "Общински гори" подкрепи новия Закон за горите

Асоциация "Общински гори" подкрепи новия Закон за горите

Разширяват се правомощията на кметовете в техните землища

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов представи основните акценти от новия Закон за горите пред кметове и представители на 20 общини на събрание на Асоциация „Общински гори” в МЗХ. Всеки нов прочит е полезен, защото добавя към закона нещо важно, каза доц. Костов и допълни, че след многобройните обсъждания със заинтересованите групи сме все по-близо до достатъчно задоволителен консенсус. Един от основните моменти в закона е равнопоставянето на видовете горска собственост по отношение на права  и задължения. Заедно с това отговорността на лесовъда става по-голяма     и се персонализира. Разширяват се правомощията на кметовете в техните землища. Изключително важно значение за общините ще има и въвеждането на тризвенно планиране, което ще позволи по-ясно да се следва спецификата на регионите и защитата на обществените очаквания. Отчита се и многостранното и изключително важно публично значение на горските пътища и инфраструктура, като в Закона е предвиден специален фонд за инвестиции в тях. Силно са ограничени възможностите за разпоредителни сделки и за промяна на предназначението на гори. Изцяло ново е виждането за екосистемните услуги, което трябва да придобие завършен вид с изработването на специална наредба. По нов начин се урежда движението на хора и превозни средства, въвеждат се механизми за оценка, които ще доближат стойността на горите до пазарната, стана ясно още по време на срещата.

В заключение зам.-министър Костов посочи, че всяка една бележка е добре дошла, ще й бъде обърнато внимание. Последвалите коментари върху конкретни текстове от закона, а също и въпросите на участинците в срещата получиха отговор от инж. Пенчо Дерменджиев - ръководител на работната група за новия Закон за горите, зам.изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите и д-р Ценко Ценов – участник в работната група, началник на отдел „Недържавни гори” в ИАГ.

Подкрепата за закона от Асоциация "Общински гори" освен в залата бе изразена и в становище, подписано от инж. Тихомир Томанов - изпълнителен директор и  Маргарита Петкова - председател на Управителния съвет на Асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.