1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Австрийци инвестират в горския ни сектор

Австрийци инвестират в горския ни сектор

Проектите ще могат да се реализират, като съвместни публично-частни партньорства

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов обсъди възможности за сътрудничество и инвестиции в горския сектор с Херман Вайзер, представител на австрийската фирма „Вайзер консулт", която има богат опит в реализирането на проекти в областта на земеделието. Вайзер каза, че се интересуват от разширяване на инвестициите, а зам.-министър Костов от своя страна уточни, че могат да бъдат реализирани съвместни проекти в сферата на биомаса, ветрогенератори и фотоволтаични полета, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Зам.- министърът бясни, че съгласно европейските изисквания, България трябва да повиши производството си от възобновяеми енергийни източници до 16% до 2013 г. и с оглед на това е необходимо да бъдат реализирани подобни проекти. Те ще дадат възможност да се разнообразят приходите в горския сектор, където до момента дървесината се използва само за дърводобив.

Проектите ще могат да се реализират, като съвместни публично-частни партньорства. Досега на територията на страната са осъществени три проекта за производство на биомаса в Банско, Ардино и Ихтиман. Зам.-министър Костов информира още, че в момента се работи по изготвянето на нов Закон за горите, който се очаква да влезе в сила през 2010 г. С него се предвижда да се осъществи децентрализация на горския сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.