1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бъдете отговорни! Предстои най-горещият период на годината и рискът от възникване на пожари в горските територии се увеличава

Бъдете отговорни! Предстои най-горещият период на годината и рискът от възникване на пожари в горските територии се увеличава

При забелязване на пожар незабавно се обадете на тел. 112! Специализираните групи за действия при гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за потушаване на горски пожари са в постоянна готовност

От началото на годината са възникнали 236 горски пожара, засегнали горски площи от 19 878 дка, като благодарение на бързата и навременна реакция на горски служители и пожарникари само 450 дка гора е опожарена върхово. 

За близо 93% от възникналите през 2022 г. горски пожари у нас основните причини са свързани с човешко действие или бездействие, за около 4% причините са умишлени и едва за 3% от възникналите пожари в горските територии причината е естествена /мълния/. 

Поради очакваното трайно повишаване на температурите в страната, рискът от възникване на пожари в горските територии се увеличава. В тази връзка от Изпълнителна агенция по горите са предприети необходимите действия за повишаване на контрола върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната. 

Специализираните групи за действия при гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за потушаване на горски пожари са в постоянна готовност.

Напомняме, че по време на пожароопасния сезон за горските територии у нас, който е обявен за всички области на страната е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места. 

Изпълнителна агенция по горите отправя апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваването си в горските територии, както и в непосредствена близост до тях.

При забелязване на пожар незабавно се обадете на тел. 112, тъй като предприемането на своевременни действия по потушаването му значително намалява размера на причинените щети – материални и екологични.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.