1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България е съхранила и опазила дивеча и ловните си стопанства

България е съхранила и опазила дивеча и ловните си стопанства

Новият Закон за горите създава още възможности за съхраняване на природата и развитие на модерно горско стопанство

„България е една от страните в ЕС, която може да се гордее с опазването на дивеча и ловните стопанства”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов по време на откриването на Международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив. Изложението се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Зам.-министър Костов подчерта, че с приемането на новия Закон за горите, се създават още възможности за съхраняване на природата и развитие на модерно горско стопанство. Включително чрез публично-частно партньорство ще се засили активността на бизнеса в този сектор. Със закона се дава право да се сключват дългосрочни договори, което ще позволи на ползвателите на горите да инвестират в нова техника и ще има положителен ефект за тяхното възстановяване, добави още зам.-министърът.

По данни на Изпълнителната агенция по горите за 2010 година по линия на организирания ловен туризъм са ловували 3 992 чуждестранни и 3 716 български ловци, като общия обем приходи на държавните ловни стопанства е над  2 049 389 евро. 141 са отстреляните благородни елена с трофейни качества, 238 са тези при елена лопатар, 2 228 са при дивата свиня и 138 муфлона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.