1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България остава предпочитана дестинация за лов на благородни елени

България остава предпочитана дестинация за лов на благородни елени

През последните години популацията на този вид едър дивеч се движи между 18 хил. и 21 хил. броя

България и тази година е била една от най-предпочитаните дестинации за лов на благородни елени, твърдят от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От началото на септември по линия на организирания ловен туризъм на благороден елен са ловували 73-ма ловци. През последните години популацията на този вид едър дивеч се движи между 18 хил. и 21 хил. броя.

Само за септември от 74 отстреляни екземпляра в държавните ловностопански райони, 14 били отличени със златни медали, гордеят се от ИАГ. Първите два най-добри трофея са капитални и с оценка по CIC – 240,76 точки и 13,14 кг и 231,82 точки и 11, 320 кг. Най-добрият период за отстрел на трофейно зрели мъжки елени е бил септември – октомври.

Тази година брачният период на благородния елен започна с около 10 дни по-късно от обичайното. Традиционно голям обаче оставал интересът към лов на този вид дивеч у нас. България запазва позициите си и остава предпочитана дестинация. Любители на лова от Германия, Австрия, Франция, Испания и Дания са ловували на благороден елен.

От ИАГ споделят, че атрактивните и конкурентни цени по линия на организирания ловен туризъм са възможност не само да се провокира интерес у чуждестранните ловци към българските ловни полета, но и да се популяризира ловният, еко и селският туризъм в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.