1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България отказва да приеме намаляване на квотите за улов на калкан

България отказва да приеме намаляване на квотите за улов на калкан

Българските представители в Европейския парламент Илияна Йотова и Мария Неделчева също защитават каузата

Предложеното от Европейската комисия (ЕК) намаление с 25% на общия допустим улов в Черно море (съответно и на квотите) за калкан няма да бъде прието от България. Тази позиция, е одобрена на вчерашното правителствено заседание. Министърът на земеделието и храните ще защити позицията на предстоящия на 20 ноември 2009 г. в Брюксел Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство. Това информираха от Правителствената информационна служба. Становището на българската страна е, че и досегашният общ (с Румъния) допустим улов за калкан от 100 тона, наложен от ЕК като предпазно ниво, е значително занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води.

Предлаганото намаление ще доведе до много големи ограничения на риболова, тъй като квотата от 50 т за страната за 2008 г. бе изпълнена през септември м. г., а за 2009 г. – още в края на март. Това, изразено в цифри означава, че сега позволените на страната ни 50 тона ще намалеят до 38 тона. Поради това предлаганото намаление ще има още по-негативен ефект върху рибарския сектор – съществува реална опасност цели рибарски общности, които разчитат на уловите на калкан, да останат без доходи. Според последни данни, препитанието на 1500 домакинства зависи от улова на калкан.

България ще изиска комисията да преразгледа виждането си дали въобще трябва да има намаление, тъй като съвместно с Румъния сме представили План за действие за управление на запасите от калкан, в който са заложени конкретни технически мерки, мерки за намаляване на риболовното усилие, за подобряване на контрола и съвместни научни изследвания.

От своя страна българските представители в Европейския парламент Илияна Йотова и Мария Неделчева отправиха въпрос към Европейската комисия във връзка с предложението към Съвета на министрите на ЕС да бъде намалено позволеното количество на калкан, което български рибари могат да уловят през следващата година, предадоха от кабинета на Йотова. „Решени сме да работим заедно по този въпрос за защита на толкова много наши сънародници”, заявяват Илияна Йотова и Мария Неделчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.