1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България предлага регионална структура за управление на рибните ресурси в Черно море

България предлага регионална структура за управление на рибните ресурси в Черно море

Министър Найденов пое ангажимент за иницииране на разговори и с останалите страни в региона

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инициира създаването на регионална структура, която да отговаря за възстановяването, съхранението и устойчивото управление на рибните ресурси в Черно море. Този ангажимент пое министър Найденов на среща днес в София с новоназначения директор за Черноморието и Средиземно море в Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия г-жа Моник Париа.

Г-жа Париа изрази удовлетворението на ЕК от напредъка по Оперативна програма „Рибарство”. Тя се ангажира до края на месец декември да бъде изготвена оценката за съответствие на изпълнението на програмата. ОП „Рибарство” е с общ бюджет от близо 107 млн. евро и положителната оценка би дала възможност за прилагане изцяло на разписаните мерки по програмата и много по-интензивно усвояване на средства по нея, припомни министър Найденов.

Моник Париа информира министъра за намерението на Европейската комисия да предложи намаляване на квотата за улов на калкан в Черно море на България и Румъния с 25% поради драстичното намаление на запасите от този вид. Тя подчерта, че това предложение се базира на научни изследвания. Г-жа Париа припомни, че комисията може да налага ограничения само на своите държави членки, но същевременно констатира, че само въздържането от улов на тези две страни няма да е достатъчно, а ще са необходими паралелни мерки и от останалите страни в района.

В тази връзка министър Найденов пое ангажимент за иницииране на разговори и с останалите страни в региона. Той обаче заяви, че позицията на България към момента категорично изключва намаляване на квотата на България, която и без това е ниска. На заседанието на Съвета на министрите в понеделник в Брюксел, страната ни ще изложи по време на дебатите там своите пълни аргументи в защита на запазването на квотата за улов на калкан за България, подчерта  министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.