1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България ще настоява пред ЕК за съвместна брегова охрана с Румъния на Черно море

България ще настоява пред ЕК за съвместна брегова охрана с Румъния на Черно море

В Брюксел се състоя среща на високо равнище по проблемите на Черно море

България ще настоява пред Европейската комисия за създаване на съвместна брегова охрана на Черно море с Румъния, за да се защитят интересите на рибарите от двете страни. Това стана ясно на среща на високо равнище по проблемите на Черно море, организирана от еврокомисаря по рибарство и морско дело Мария Даманаки, в която участва министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, в Брюксел.

Необходимо е да се престане с практиката в ЕС, Черно море да се разглежда в контекста на тази за Средиземно море, посочи министър Найденов. Той обяви, че е необходима регионална политика за Черно море. "Не може България и Румъния да бъдат ограничавани от квоти за улов на калкан при положение, че добиват едва 10 на сто от общия улов, а другите черноморски държави да правят каквото си искат", категоричен бе министърът. Според него тези квоти не работят и искаме ЕК да реагира.

Комисар Даманаки предложи на срещата създаване на Консултативен съвет за Черно море към ЕС. Възможно е да се постигне консенсус и за създаване в скоро време на Главна дирекция за Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.