1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Българските дървопреработвателни предприятия могат да кандидатстват за безмитен внос на иглолистна дървесина от Русия

Българските дървопреработвателни предприятия могат да кандидатстват за безмитен внос на иглолистна дървесина от Русия

Представители на бизнеса приветстват новата възможност

За първи път от тази година българските дървопреработвателни предприятия могат да кандидатстват за безмитен внос на иглолистна дървесина от Руската федерация, съобщиха от министерството на икономиката.

Еврорегламентът влезе в сила от 13 юни тази година и според него държавите членки от Общността могат да разпределят квотата за безмитен внос на дървесина от бор и смърч от Русия, като освен за традиционните търговци импортът е достъпен и за нови компании, които възнамеряват да осигурят евтини доставки за дървопреработвателната индустрия.

Преференциалният внос в рамките на ЕС стана възможен и заради предстоящото членство на Русия в Световната търговска организация, поясниха експерти.

Според европейската директива държавите от Общността всяка година ще кандидастват за разпределението на съответните количества, като 70% от квотата е предназначена за традиционните вносители на дървесина, които основно са от прибалтийските и скандинавските държави, обясни Григор Динев, експерт в министерството на икомиката, цитиран от Investor.bg.

Останалите 30% от безмитния внос е предназначен за нови компании, които трябва да осъществят търговски контакти с руски контрагенти, поясни още Динев. Докато срокът за подаване на заявките от традиционните вносители изтича на 2 юли, то за новите кандидати приемът на заявления е отворен.

„Българските дървопрерабатватели отдавна не внасят руска дървесина поради високите й цени. Основният внос на този етап е от Украйна и Кавказкия регион, откъдето се доставят дъб или друга широколистна дървесина“, обясни бившият председател на браншовата камара Калин Симеонов.

Представители на бизнеса приветстват новата възможност за възстановяване на връзките с руските компании, тъй като качеството на тази дървесина е изключително високо. Неслучайно при обявяването на квотите битката между търговците от Швеция, Естония, Латвия и др. за нейното разпределение е доста оспорвана, поясниха още хора от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.