1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Беше обсъдено здравословното състояние на горите в Стара Загора

Беше обсъдено здравословното състояние на горите в Стара Загора

Заразените от корояди и гъбни вредители горски територии бързо се разрастват

Съвещание във връзка със здравословното състояние на горите на територията на област Стара Загора се проведе днес в сградата на Регионална дирекция по горите. Специалисти и горски експерти от Дирекцията, Лесозащитна станция – Пловдив, Югоизточно държавно предприятие – Сливен и горските стопанства в областта обсъждаха проблемите, свързани със съхненето на иглолистните култури, причинени от болести и вредители и набелязаха мерки за решаване на проблема.

Мерките включват ускоряване на процеса на санитарни и принудителни сечи, както и привличане на всички заинтересовани страни в процеса на борба срещу вредителя.  Необходимо е участието и на собствениците на гори, включително и частните в разрешаването на проблема. За целта предстои провеждането на уведомителни срещи с представители на местните власти, които да съдействат в уведомителния процес, включително и идентифицирането на частните собственици.

Заразените от корояди и гъбни вредители горски територии бързо се разрастват. Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина. В област Стара Загора до момента са инвентаризирани 3 300 ха.

„За да се спре ограничението на заболяването предстои отсичане на увредената дървесина и предприемане на спешни мерки, за да не се разпространи заразата. Мобилизирани са всички звена и институции в ограничаване на съхненето, причинено от корояди и фитопатогенни гъби. В момента се работи активно, но за да бъде овладян проблемът се изискват общи усилия на всички заинтересовани страни, както и разбирането на обществеността“, каза инж. Петър Заяков, директор на РДГ Стара Загора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.