1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Без съществени изменения ще останат нивата на реките, няма да има валежи

Без съществени изменения ще останат нивата на реките, няма да има валежи

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН днес няма да вали. В неделя и понеделник също не се очакват валежи. През денонощието от 8.00 ч. на 1 декември до 8.00 ч.на 2 декември водните нива на реките в страната са останали без съществени изменения. По-значителни повишения, с до +26 см, са регистрирани при отделни измервателни пунктове в Източнобеломорски басейн.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са: 

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +13см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +1 см; 

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -15 см до +26 см; 

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +10 см;

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес, в следствие на снеготопене са възможни незначителни повишения на водните нива в средните и долните течения на реките в басейна. Днес и утре речните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 3, 4 и 5 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 2, 3 и 4 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водоснабдяване на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 3, 4, 5 и 6 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. 

Черноморски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. 

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива на реките в басейна ще останат без съществени изменения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.