1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Благоевград остана без дърва заради горската мафия

Благоевград остана без дърва заради горската мафия

Над 500 камиона с дървен материал минават всеки ден през Кулата и Илинден

В навечерието на зимния сезон Благоевград остана без дърва за огрев. Складовете за дървен материал в областния център на Пиринско са празни, показа наша репортерска проверка.

Всеки ден през тях минават десетки жители на града, но биват разочаровани след като научават, че основната суровина за отопление липсва, а собствениците на складове не знаят кога ще имат такава.

Ако искаш да получиш дърва, трябва да се запишеш в списък и да чакаш. Това е положението в Благоевград.

Според благоевградчани през изминалите години складовете са били препълнени. Но тази година в тях няма нищо. Дори собствениците им не могат да дадат отговор на най-важния въпрос, а именно „Кога ще има дърва".

"Може след седмица, а може и след месец. Така ни казват собствениците", обясниха кандидатите за основната суровина за отопление.

Според собственика на един от складовете - Георги Евтимов причините за създалата се ситуация са две – забраната да се добиват дърва самостоятелно и лошото състояние на пътищата до горите. „За тях никой не се сеща. Зависими сме от времето. За това не можем да обещаем на хората, че утре ще им доставим дървата", коментира той.

„Забраниха ни контрабандната сеч, затова няма дърва. Да видим Бойко докога ще издържи на тази игра на нерви. Ако ни разхлаби малко въжето складовете веднага ще се напълнят. Камионите ни ги проверяват през 10 км по пътя, като че ли возим наркотици”, оплаква се негов колега.

Собственик на съседен склад изтъкна истинската причина благоевградчани да останат на студено в навечерието на отоплителния сезон – около 70% от добитата дървесина се изнася за Гърция, понякога законно, понякога не.

Над 500 камиона с дървен материал минават всеки ден през двата контролни пропусквателни пункта с южната ни съседка – „Кулата“ и „Илинден“. Наши източници споделят, че има клиенти – гърци, които поръчват поне по 1 000 камиона дърва за огрев.
Само преди седмица служители на Югозападното държавно предприятие и полицаи от сектор „Вътрешна сигурност“ към Областната дирекция на полицията заловиха два камиона, превозващи незаконно дървесина. Това се случи по време на съвместна акция на територията на ДГС „Струмяни“.

При проверката е установено, че камионите са собственост на бащата на граничния полицай Иван Иванов. За него има данни, че извършва незаконна дейност с дървен материал. Документите за превозването на дървата са издадени от съответното териториално поделение на ЮЗДП, а самият материал е добит в обхвата на ДГС "Първомай".

Според документите, добивът на дървата за огрев е извършен от обект, от който местните жители трябва да се снабдят със суровината. Тя се предлага на много по-ниска цена от официално обявената и се дава по списъци, изготвени от кметовете на населените места. Данните на проверяващите обаче показаха, че дървесината е добита незаконно, превозът също.

Служителите на горското в Струмяни, които са съпричастни към извършеното нарушение, са получили дисциплинарни наказания. Проверките в двете горски стопанства, замесени в скандала, продължават.

Автор: Ерол Емилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.