1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Близо 2 400 проверки са извършени за последните три дни от регионалните горските инспектори в страната

Близо 2 400 проверки са извършени за последните три дни от регионалните горските инспектори в страната

Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев

За периода от 4-ти до 7-ми март 2022 г. горските инспектори от регионалните дирекции по горите от цялата страна са извършили близо 2 400 проверки по спазване на горското и ловно законодателства. 

Инспектиращите са проверили 307 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 279 обекта за добив на дървесина, 767 превозни средства, транспортиращи дървесина, 148 ловци, 88 риболовци и 759 физически лица. 

В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча служителите на РДГ са съставили общо 64 констативни протокола  и  48 акта за установени административни нарушения, от тях  46 акта са по Закона за горите, един акт по Закона за лова и опазване на дивеча и един акт по Закона за рибарство и аквакултурите. Основно установените с актове нарушения по Закона за горите са за сеч на немаркирани дървета, за съхранение и транспортиране на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, за неснабдени  с GPS – устройства превозни средства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на обекти за складиране, преработване и търговия с дървесина,  както и за нерегламентирано извършване на любителски риболов.

Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев, две моторни превозни средства, два моторни триона, един брой законно оръжие и една мрежа с дължина 2 метра. 

За същия период от време три екипа горски служители са проверили на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите – Пазарджик общо 109 превозни средства, натоварени с дървесина. В хода на проверките е констатирано едно нарушение на горското законодателство, за което е съставен акт за нефункциониращо GPS устройство на камион, превозващ дървесина.

При  съвместна проверка на горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица и служители на МВР в квартал на гр. Монтана е констатирано нарушение на физическо лице, съхраняващо 32 пространствени кубически метра дърва за огрев немаркирани и непридружени с превозен билет. По случая е образувано досъдебно производство и са задържани незаконните дърва за огрев. 

Горските инспектори от  Регионална дирекция по горите – Велико  Търново са съставили акт по Закона за горите за транспортиране на дървесина в размер на 4 пространствени кубически метра дърва за огрев, маркирани с контролна горска марка, но без да е отразен дървесния вид на дървесината в представения на служителите превозен билет. Нарушението е констатирано непосредствено, преди постъпване на дървесината в обект, в който ежегодно се преработват големи количества дървесина.Превозното средство и дървесината са задържани. 

В горска територия – общинска собственост, намираща се в община Елена е установено, че е обособен извозен път в обект за добив на дървесина, който не е отразен в одобрения технологичен план, за което от служители на РДГ – Велико Търново са съставили акт на лицето, допуснало нарушението на горското законодателство.

В землището на село Люлин, община Перник, служителите от РДГ-Кюстендил са съставили акт по Закона за лова и опазване на дивеча на лице, извършващо ловуване без да притежава разрешително за лов. Оръжието е задържано. 

Усилените проверки за спазване на горското и ловно законодателство продължават. Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите при съмнение за нарушения и незаконни дейности в горите да сигнализират на телефон 112, както и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.