1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бракониери на жаби хванаха инспектори на ИАРА Пловдив

Бракониери на жаби хванаха инспектори на ИАРА Пловдив

От нарушители са иззети 1000 бр. жаби, които са били предназначени за продажба

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Пловдив съвместно със служители от РУ “Полиция” Раковски и служители от Държавна дивечовъдна станция Чекерица са извършили проверка на напоителните канали в Раковски. В хода на проверката, контролните органи са забелязали две лица, извършващи улов на земноводни /жаби/. Бракониерите са хванати, като от тях са иззети мрежени уреди за улов на жаби и 1000 бр. живи жаби от вида голяма водна жаба /Rana ridibunda/.

На бракониерите са им съставени по два акта за извършване на стопански улов без разрешително, като ще им бъде наложена и обща санкция в размер на 3000 лв. за неправомерно усвояване на ресурс. Иззетите жаби са пуснати обратно в река Марица от инспекторите на ИАРА.

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, стопански улов на жаби и раци може да се осъществява при наличие на специално разрешително. Любителите риболовци, притежаващи риболовен билет, могат да извършват улов на жаби и раци, но имат право да задържат само до 50 екземпляра.

Според експерти през последната година се наблюдава увеличение на популацията на жаби, което е предпоставка “предприемчиви” лица да извършват незаконен улов и да реализират бърза печалба. Според запознати продажбата на една жаба върви по 1 лев на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.