1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бракониерска сеч с участието на общински горски стражар е разкрита от служители на РУП – Костенец

Бракониерска сеч с участието на общински горски стражар е разкрита от служители на РУП – Костенец

До момента са иззети близо 60 кубика незаконно изсечени дърва

Бракониерска сеч с участието на общински горски стражар е разкрита от служители на РУП – Костенец, съобщиха от МВР, цитирани от vesti.bg.

До момента са иззети близо 60 кубика дърва, изсечени незаконно от горския фонд на община Долна баня.

Разплитането на престъпната схема започнало преди две седмици, когато полицаи и общински служители установили, че на два адреса в Долна баня се съхраняват дърва за огрев без необходимата документация. Откритите общо 48.6 кубика били маркирани с една и съща контролна марка, но нямали издадени документи съгласно изискванията на Закона за горите.

В хода на проведените незабавни издирвателни и процесуално-следствени действия е изяснено, че материалът е маркиран с контролната горска марка на горския стражар при община Долна баня, а и че са изсечени и извозени с неговото участие. По случая било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 235 от НК. В рамките на разследването, в други два имота в Долна баня, служителите на реда открили още 10 кубика дърва, маркирани от 23- годишния горски стражар, които отново били изсечени и извозени с негово участие, без да е издавал позволителни за сеч и превозни билети за експедирането им от общинския горски фонд. При разпита на стражаря е установено, че се касае за продължавано престъпление по чл. 235 от НК. След оглед в двата имота дървата са иззети и предадени за съхранение в община Долна баня. Работата по случая продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.