1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Д-р инж. Анна Петракиева и инж. Росен Райчев са назначени за заместник изпълнителни директори на ИАГ

Д-р инж. Анна Петракиева и инж. Росен Райчев са назначени за заместник изпълнителни директори на ИАГ

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев назначи д-р инж. Анна Петракиева и инж. Росен Райчев за заместник изпълнителни директори на Агенцията. 

Д-р Анна Петракиева ще отговаря за организирането и координирането на дейността на ИАГ в областта на стопанисване на горските територии, защита на горите от болести, вредители и други повреди. Ресорът й обхваща и защитените територии, стратегическото планиране, науката, еврокоординацията и международното сътрудничество, както и дейността по промени в горските територии и учредяване на ограничени вещни права. 

Инж. Петракиева завършва Лесотехнически университет през 1998 г. специалност „Горско стопанство“. След своето дипломиране работи в Министерство на земеделието и горите и аграрната реформа. От 1999 г. работи в Изпълнителна агенция по горите като главен експерт по управлението на защитени територии. Инж. Петракиева е с над 20 години трудов стаж, като през последните четири години е била директор на Дирекцията на природен парк „Витоша“. 

През 2008 г. защитава научна и образователна степен „Доктор“ в Лесотехническия университет, където работи като хоноруван преподавател и от 2015 г. води дисциплината „Горска педагогика“. От 2009 г. е заместник-председател на Съюза на лесовъдите в България, а от 2011 г. е член на президентството на Съюза на европейските лесовъди.

Инж. Росен Райчев ще отговаря за организирането и координирането на дейността на Изпълнителна агенция по горите в областта по опазването и контрола на горските територии и защитата им от пожари. В ресора му са включени ловното стопанство и опазването на дивеча, ползването на горските територии, инвентаризацията и планирането им. Той ще следи за изработването, приемането и променянето на горскостопанската карта и на поддръжката на географска информационна система за горските територии.

Инж. Райчев завършва Лесотехническия университет през 2001 г. специалност „Горско стопанство“ с магистратура по лесоустройство. Има и втора магистратура по икономика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. След дипломирането си работи като лесничей, старши лесничей и заместник-директор на Държавно горско стопанство – гр. Земен. От 2007 до 2010 година работи като главен инспектор в Инспектората към Държавна агенция по горите. Заема последователно длъжности в Изпълнителна агенция по горите – експерт, началник отдел като последните четири години е директор на дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.