1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дървопреработватели от Благоевградско на мирен протест срещу електронните търгове за дървесина

Дървопреработватели от Благоевградско на мирен протест срещу електронните търгове за дървесина

Най-големия проблем в електронните търгове е липсата на прозрачност

Десетки дървопреработвателни фирми и производители на пелети бяха категорични, че електронните търгове обслужват частни интереси и това води до създаване на лобита в сектора.

Какво се получава на практика? В момента почва една тръжна сесия, има хикс участници, които никой не може да види и в крайна сметка се обявяват само първият и вторият спечелили процедурата. Останалите никой не ги вижда, има случаи, тогава когато един участник веднъж натиска бутона за наддаване на цената, след 27 стъпки той е класиран на второ място, останали участници не се виждат и какво се оказва или някой вътре манипулира самата система и никой не знае какви участници има в търга.

Най-големия проблем в електронните търгове е липсата на прозрачност. Всеки участник в електронният търг участва сам за себе си, той не може да види кой от другата страна участва. Не може да види каква цена се дава, пълно затъмнение от гледна точка на прозрачността на този електронен търг. Да се види до къде отива цената на дървесината.

Електронните търгове за продажба на дървесина от временен склад бяха въведена преди около две години. Чрез онлайн наддаване кандидатите от цялата страна могат да участват в търгове за закупуване на дървесина, добита от държавните горски територии стопанисвани от ЮЗДП.

Темата за ефективността на електронните търгове за продажба на дървесина ще бъде коментирана между заетите в сектора и Югозападното държавно предприятие и в следващите дни. Дали, ще има промяна в сега съществуващата практика или не, все още е трудно да се каже.

Автор:Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.