1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дървопреработватели със съмнения за злоупотреби при електронните търгове

Дървопреработватели със съмнения за злоупотреби при електронните търгове

Системата за провеждане на електронни търгове за добив и преработка на дървесина беше въведена през миналата година

Дърводобивни и преработвателни фирми от поречието на Струма и Места поискаха спиране на електронната система за продаване на дървесина. Според заетите в бранша системата позволява упражняване на корупционни практики и прокарване на лобистки интереси.

Представители на десетки фирми в сектора се събраха на протест пред сградата на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Съмненията са ,че електронните търгове за добив и преработка на дървесина са компрометирани умишлено, с цел обслужване на определени интереси в бранша и унищожаване на малкия и среден бизнес. Феди Башур цитира случай от последния търг. Случаят е документирал с електронен запис.

“Работиме, играеме търга с две фирми. Изгубихме последните минути ,като ни се блокира системата и то всичко е доказано с факти. Как ни блокира системата, как не ни пусна последните 20 секунди, до последната секунда водиме търга и изведнъж се появи, че друг е спечелил търга с две стъпки от горе. Всичко е документирано с факт”,коментира Феди Башур, дървопреработвател.

Системата за провеждане на електронни търгове за добив и преработка на дървесина беше въведена през миналата година. От ресорното министерство бяха категорични, че това ще спре корупцията в сектора.  

„Това е една система динамична, ако е възникнала грешка в самата система, в самия елекетронен търг, нали за това сме в този процес, за да бъдат коригирани нещата“, обясни Ваня Каменова, член на УС на ЮЗДП.

На втори май предстои още една среща между представители на дърводобивния и дървопреработвателен сектор и ръководството на ЮЗДП в Благоевград.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.