1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Държавата ще избегне евросанкции, само ако развали сделките за замени на гори

Държавата ще избегне евросанкции, само ако развали сделките за замени на гори

Това заяви коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”

По повод изявления на земеделския министър Мирослав Найденов, че България рискува глоба от 2 до 8 млрд. евро за замените на гори, направени от предишното правителство, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” уточнява:

В момента тече официално разследване на Европейската комисия срещу България заради замените на гори от 2007 г. насам. То ще приключи с решение дали заменките са нерегламентирана държавна помощ, както става ясно от обявлението от 16 септември 2011 г. в Официален вестник на ЕС, припомнят природозащитниците.

Ако Европейската комисия реши, че замените на гори в България са нерегламентирана държавна помощ, държавата няма да бъде глобена автоматично, а вместо това правителството ще бъде задължено да си върне помощта с т. нар. “решение за възстановяване” на ЕК. Съгласно закона министърът на финансите изисква от министъра на земеделието да събере обратно раздаденото, заедно с лихвите от облагодетелствалите се лица, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Това означава или земеделският министър да отмени сключените сделки за замени на гори, или да изиска доплащане от фирмите и хората, получили държавни гори, в размер на разликата между пазарната цена в момента на замяната и административната цена, по която са били оценени парцелите.

Природозащитниците припомнят, че замените на гори са държавна помощ, защото наредбата за оценка на горите, по която е извършена оценката на имотите, не е отразила в достатъчна степен свободния пазар на земи и гори, търсенето и предлагането на имоти. Замените са държавна помощ, независимо дали при осъществяването им има или няма престъпни действия.

Природозащитниците считат, че тъй като по силата на конституцията европейското законодателство е част от вътрешното право, ако заменките представляват държавна помощ, забранена от европейското законодателство, те са сключени в противоречие на закона по смисъла на чл. 26 от Закона за задълженията и договорите и са нищожни. С други думи, заменките се считат от закона за неизвършени, а заменените гори продължават да бъдат държавна собственост.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.