1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дискусия за добрите практики при стопанисване на българските гори

Дискусия за добрите практики при стопанисване на българските гори

Мероприятието се организира от ИАГ

„Българските гори да бъдат стопанисвани в духа на традициите в лесовъдската наука и практика, съчетани със съвременните методи и технологии“, това каза  проф. д-р Иван Палигоров, заместник-министър на земеделието и храните,  на организираното от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) съвещание по стопанисване на горите. Мероприятието се проведе на 22 и 23.02.2017 г. в Старозагорски минерални бани.

В съвещанието участие взеха: инж. Тони Кръстев – изпълнителен директор на ИАГ, инж. Красимир Каменов – зам. изпълнителен директор на ИАГ, както и експерти и специалисти от ИАГ, регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, БУЛПРОФОР, Асоциация „Общински гори”, лесовъди, упражняващи лесовъдска практика и други заинтересовани страни.

В хода на дискусията в оперативен план се обсъдиха проблеми, свързани със стопанисването,  и се направиха предложения по прилагане на нормативните документи в областта на стопанисването, ползването, транспортирането на дървесината и контрола на извършваните дейности; облекчаване на процедурите по ползване на дървесината в гори,  пострадали от биотични и абиотични фактори; планиране на сечите в маломерни гори на частни собственици; вменяване на допълнителни отговорности към лесовъдите, осъществяващи маркирането и издаването на позволителни за сеч; провеждане на обучения с лицата, ангажирани по съставяне на актове за установени административни нарушения и издаването на наказателни постановления; усъвършенстване на отчетните форми горския фонд и улесняване на електронното извличане на информация от базата данни на ИАГ; диференциране на наказанията в зависимост от тежестта им; провеждане на регионални съвещания по маркиране, на които да присъстват всички заинтересовани страни и др.

Направените предложения ще бъдат обсъдени от по-широк кръг специалисти и ще бъдат взети предвид при предстоящите промени в нормативните документи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.