1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Днес се открива груповият лов на дива свиня

Днес се открива груповият лов на дива свиня

Строго ще се следи за спазване разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня се открива днес, 5 октомври. Сроковете за ловуване на дивеч са разписани в Закона за лова и опазване на дивеча.

Преди всеки излет ръководителят на лова провежда задължителен инструктаж, проверява наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително.

Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Глобата в този случай е от 200 до 2 000 лв. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, санкцията става от 3 000 до 5 000 лева. При провеждане на групов лов на дива свиня с гладкостенно оръжие, се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм, разрешава се употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети.

Строго ще се следи за спазване разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагане на Закона по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти.

Във връзка с пожароопасния сезон и високите летни температури, всички ловци се призовават да бъдат отговорни, особено внимателни и да спазват правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създаде условия за възникване на горски пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.