1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки

До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки

Спечеленото от WWF България дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева

Дни след новината, че главният прокурор на Република България Иван Гешев започва проверка на заменките на гори, за осветяване на скандалната схема със заменките се застъпи и Административния съд в София. Със свое решение №1394 от 27.02.2020 г. по административно дело 14202/2019 съдът уважи жалбата на WWF България и отмени отказа на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г. Решението на съда не подлежи на обжалване. Основният мотив на съда, с който е обосновано правото на обществото да получи достъп до оценителските доклади от ИАГ, е наличието на надделяващ обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Оповестяването на оценителските доклади за горските заменки ще даде възможност на обществото да разбере не само защо настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой медии и организации достъп до докладите, но и защо близо година бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките. Припомняме, че  докладите са изработени от притежаваната от МЗХГ държавна фирма Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ съгласно договор №242/07.11.2017 г. по обществена поръчка с уникален №00772-217-0004. Съгласно договора докладите е трябвало да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 г., но в хода на съдебното дело става ясно, че докладите мистериозно са изчезнали от възложителя им и от неизвестно време се съхраняват при друг държавен орган.

Спечеленото от WWF България дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева, както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 г., или с въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ за шепа олигарси в размер от над един милиард лева. Припомняме, че редица експертни и журналистически разследвания през последните 2 месеца разкриха фрапиращо разминаване между реалната пазарна стойност на заменените държавни гори, оценени на база съдебни експертизи и публични сделки, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, извършена от Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ. В повечето случай се установява, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти спрямо реалните пазарни цени.

Ето защо от екоорганизацията призовават министъра на земеделието госпожа Десислава Танева и директорът на Агенцията по горите Мирослав Маринов в изпълнение на съдебното решение да предоставят на обществото пълен достъп до оценителските доклади, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г.

История на случая:

С Решение на ЕК от 5.09.2014г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (заб. решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори. 

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.