1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Еколози настояват за среща със земеделския министър

Еколози настояват за среща със земеделския министър

Причина за това са горските заменки

Еколози продължават да настояват за среща със земеделския министър Десислава Танева. Причина за това са горските заменки между 2007 до 2009 година, обявени за незаконни от Европейската комисия. В края на миналата година министърът обяви, че държавата ще търси около 80 милиона лева за заменките. Според еколозите обаче тази сума е прекалено малка.

Заменките на апетитни имоти започват след 2003-та година и са особено активни през следващите години, твърдят от „Зелени закони“.

Изисканите пари се определят от фирма на агроведомството по пазарната цена за съответната година на замяната. Припомняме, че от Агенцията по горите обясниха, че министерството е изпратило уведомителни писма на всички 132 фирми, а сумата от 80 млн. лева се отнася само за 103. По думите на Тома Белев обаче само по една от сделките помощта надвишава тази сума.

Ако до средата на месеца не получат отговор от земеделското ведомство, еколозите ще изпратят цялата информация за всички сделки към Европейската комисия като доказателство, че страната ни не изпълнява решението на комисията.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.