1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Добивът на дървесина ще се контролира с SMS

Добивът на дървесина ще се контролира с SMS

Това е един от начините да се предотвратят злоупотребите и да се намали сивият сектор в бранша

Нова система за контрол на добитата дървесина ще въведе Изпълнителната агенция по горите, съобщи БНТ. Тя ще е подобна на системата за паркиране с телефонни съобщения в София и ще дава възможност да се следи количеството дървен материал във всяка точка на страната. Вече се водят преговори с мобилните оператори за въвеждането й, обяви в Смолян зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

След въвеждането на системата всеки горски, който експедира дървен материал, ще трябва да извести Изпълнителната агенция с sms за марката си, номера на превозния билет и количеството дървесина.

"Една независима система, в която всеки един момент регистрираната дървесина ще бъде онлайн известна, ще може да бъде проверявана от тези, които имат правото да я проверяват", обясни Георги Костов.

Това е един от начините да се предотвратят злоупотребите и да се намали сивият сектор в бранша. Като цяло новият закон за горите преследва тази цел. В него за нарушителите  се предвиждат сериозни санкции, а служителите на изпълнителната агенция ще имат дори полицейски правомощия.

 

Етикети дървесина, добив
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.