1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Добри финансови резултати отчитат 6-те държавни горски предприятия у нас

Добри финансови резултати отчитат 6-те държавни горски предприятия у нас

За половин година са се увеличили и работните заплати в сектора

Добри финансови резултати отчитат 6-те държавни горски предприятия у нас, които бяха създадени преди половин година със започналата драстична реформа в горите. Разчетите за последните 6 месеца сочат, че всичките са с положителен финансов резултат, като увеличението при повечето е 100% спрямо миналата година, информира БНТ.

Със създаването на 6-те предприятия се централизира властта и това даде възможност да се открият много нарушения, правени досега.

"Досега съм сменил 16 директори, които са с много слаби резултати или са допуснали нарушения. Най-фрапиращият случай е в Кюстендил, където има загуби от половин милион лева заради по-евтини продажби на дървесина, което е недопустимо за едно стопанство", заяви Александър Йолев - директор на Югозападно държавно предприятие.

Сред недостатъците в работата на горските предприятия е слабото усвояване на средства по Програмата за развитие на селските райони, както и подценяване на възможностите за печалба от странични дейности като производство на фиданки, зърнени култури, билкосъбиране.

От друга страна реформата доведе до много добри финансови резултати, като най-важното е, че за първи път средствата от дърводобива остават в сектора и се ползват за изграждане на пътища, както за поддръжка и подобряване състоянието на горите.

Данните сочат, че за половин година са се увеличили и работните заплати в сектора, които от години са сред най-ниските в страната. Заплатите са увеличени с близо 35%. Ако досега един горски надзирател е взимал 380-400 лева, сега минималната заплата е 420.

Препоръката към директорите на 6-те горски предприятия е в бъдеще да имат по-добра комуникация с местния бизнес, неправителствените и браншови организации, което ще им донесе допълнителни приходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.