1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Договори за над 8 милиона лева по ОП “Рибарство” подписа ИАРА

Договори за над 8 милиона лева по ОП “Рибарство” подписа ИАРА

14 от тях са проекти на Местни инициативни рибарски групи

24 договора на обща стойност 8 242 057,01 лв. са подписани от изпълнителният директор на ИАРА г-н Майдън Сакаджиев  по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за периода от 01 август до 25 септември 2013 г.

14 от подписаните договори са по мярка 4.1. от ОП „Рибарство“ и са проекти на Местни инициативни рибарски групи. Общата им стойност е в размер на 1 966 817, 47 лв. Те са свързани с дейности за местно развитие, като в по-голямата си част бенефициенти са общини. Такива проекти са:

- Община Каварна за реализиране на Миден и рибен фест Каварна – 2013 г.;

- Община Шабла за “Благоустрояване и подобряване на инфраструктурата на терен в полза  на малка рибарска общност и развитието на туризма в с. Тюленово, община Шабла”.

- Община Тутракан – проект за Тутракан – модерна дестинация на риболовен туризъм, интегриран с история, традиции и изкуства;

- Община Сливо поле – Преустройство на съществуваща сграда в информационен център с почивна станция и изграждане на павилион за образователни занятия в село Бръшлен”;

- Община Девин – Кът за риболов и наблюдение при скален феномен “Слона”.

По мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” са подписани 6 договора на обща стойност 4 630 663, 63 лв. Проектите са на:

- “ГИВ” ООД за разширение и модернизация на съществуващи рибарници на “ГИВ” ООД;

- “Смарт 5″ ЕООД за изграждане на комбинирано рибно стопанство за отглеждане на европейски сом и шаран на язовир “Бели брег”;

- “Рибовъдство Острица” ООД за възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в землище на с. Острица, община „Две могили”;

- “Форест груп” ООД за разширение и допълнително оборудване на съществуваща ферма за аквакултури – садкова инсталация „Жълтата река“ за отглеждане на риба в мрежени клетки (садки) в акваторията на язовир „Жребчево“, в местността „Жълтата река“, в землището на с. Паничерево;

- “Пирин строй” ЕООД за изграждане на пъстървово стопанство в с. Баня, община Разлог;

- “Пир импекс” ЕООД – “Технологичен проект за реконструкция и модернизация на рибовъдна ферма за топлолюбиви видиве риби”.

Два договора са подписани по мярка 2.6. „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ по ОП „Рибарство“. Единият е на „Мичик“ ООД на стойност 125 953,18 лв. Проектът е за модернизиране на съществуващо производствено предприятие за рибопреработка, закупуване на специализирана техника и  специализирани транспортни средства. Другият е на „Шаварна биопарк“ ООД за изграждане на ново предприятие за преработка на прясна и охладена риба. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 1 349 227,13 лв.

Подписан е и договор с „Пропласт“ ООД за скрапиране на риболовен кораб НС 310. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 85 392, 83 лв.

По мярка 3.1. "Колективни дейности" е подписан договор с община Никопол на стойност 84 002, 77 лв. Проектът е за “Професионална квалификация в областта на рибарството на лица от община Никопол”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.