1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Драгомир Господинов: 32% са усвоените средства по ОП „Рибарство”

Драгомир Господинов: 32% са усвоените средства по ОП „Рибарство”

Снимка:

Експерти от ИАРА провеждат срещи с рибари от Черноморието

32% са усвоените средства по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” през настоящия програмен период. Това каза във Варна изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов, предаде Радио „Фокус”.

Той посочи, че над 70% пък са договорените средства и добави, че е много важно в програмния период, който обхваща 2007-2013 година, да бъдат усвоени близо 60% от финансовия ресурс, за да може в следващия период 2014-2020 година, страната ни да получи същите средства, а именно 104 млн. евро.

"Разбира се, ние преговаряме за повече пари с Европейската комисия, за да могат нашите рибари да имат по-голям ресурс”, каза още д-р Господинов. Той добави, че в случай на отказ от страна на ЕК да увеличи парите за България, то страната ни е задължена да задържи поне сега съществуващата финансова рамка.

Експерти от ИАРА провеждат срещи с рибари от Черноморието. Господинов посочи, че такива срещи вече са се провели в общините Бяла, Несебър, а днес ще се проведе такава и с рибарите от Каварна. В община Бяла д-р Драгомир Господинов се е срещнал с местните инициативни рибарски групи (МИРГ), които са общо шест на брой в страната. По Черноморието има четири рибарски групи, едната обхваща общините Царево –Созопол – Приморско, втората - Поморие – Несебър, третата - Бяла – Аврен – Долни чифлик и четвъртата - Балчик – Каварна – Шабла. Тези МИРГ-ове са одобрени по Оперативната програма, като всяка една от тях има определен бюджет, който възлиза на 3,5 млн. евро. Драгомир Господинов посочи, че рибарите и общините могат да кандидатстват за тези пари, като те ще бъдат отпускани за подобряване качеството на работата им, оборудване на плавателни съдове и т.н. Общините пък могат да кандидатстват с проекти за отпускане на средства, чрез които да се подобри инфраструктурата.

„За рибарски пристанища няма да може да се кандидатства, тъй като там инвестицията е много голяма”, заяви директорът на ИАРА. Той добави, че местните рибарски групи могат да кандидатстват с проекти, чиято максимална стойност е 1 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.