1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Два проекта на МИРГ „Батак – Девин - Доспат” ще бъдат финансирани по ОП „Рибарство”

Два проекта на МИРГ „Батак – Девин - Доспат” ще бъдат финансирани по ОП „Рибарство”

Средствата възлизат на над 120 хиляди лева

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА),  Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Високи Западни Родопи” – Батак – Девин - Доспат и бенефициенти подписаха два тристранни договора по проекти, свързани с изпълнението на мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Едното проектно предложение е за популяризиране на туристическа дестинация МИРГ „Високи Западни Родопи” – Батак – Девин - Доспат и подпомагане на устойчивото развитие на рибарските области.  Бенефициент по проекта е Община Батак. Обща стойност и одобрена безвъзмездна финансова помощ по проекта е 65 156 лв. Срокът за реализацията му е дванадесет месеца.

Основните дейности, свързани с изпълнението на проектаq са насочени към организиране и провеждане на две фестивални събития на територията на к.к. „Язовир Батак”. Целта е да се покажат възможностите за използване на уникалните природни дадености на територията на рибарската област като цялостна туристическа дестинация с чисти язовири, организиране на риболов и други преживявания в близост до природата.

На събитията ще се популяризират потенциала на областта за любителски риболов, кулинарен рибен туризъм и културен туризъм. Освен участници в събитията, туристите ще се превърнат и в потребители при промотирането на рибни продукти по време на фестивалите.

Очакваните резултати след реализирането на проекта са повишена разпознаваемост на туристическата дестинация, по-голямо разнообразие на предлаганата традиционна и специфична рибна кухня, повишени приходи от рибарство и аквакултура, увеличен туристопоток в рибарската област с 10% през зимния сезон  и с поне 15% през летния, развиване на рибарската област, като атрактивна дестинация и опазване на природното и културно наследство.

Целия материал за финансирането на МИРГ „Батак – Девин - Доспат” по ОП „Рибарство” четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.