1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Две министерства проверяват големите язовири в област Хасково и Кърджали

Две министерства проверяват големите язовири в област Хасково и Кърджали

Край язовир „Ивайловград" регионалната екоинспекция е констатирала и описала 72 незаконни постройки

Регионалната екоинспекция е констатирала и описала край язовир „Ивайловград" масивни, сглобяеми и други незаконни постройки за отдих на 72 ползватели. Това са досегашните резултати от стартирала съвместна проверка от представители на РИОСВ- Хасково, Басейнова дирекция и РДНСК. Акцията продължава. Ще бъдат проверени по график и останалите големи и значими язовири на територията на РИОСВ - Хасково, която контролира и област Кърджали: язовирите „Боровица", „Кърджали", „Студен кладенец" и „Тракиец".

Съгласно заповедта на министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, съвместните проверки за установяване на незаконните постройки и нерегламентирани зауствания на общо 53 язовири в страната ще продължат и през декември. При необходимост представителите на контролните институции ще търсят на място съдействието на общините и на регионалните структури на МВР.

Предмет на проверките ще бъдат нерегламентирани изпускания на отпадъчни води, нерегламентирани водоползвания, наличието на сметища, изпълнението на изискванията на санитарно-охранителните зони за питейно водоснабдяване, както и наличието на строежи в чашите на язовирите. Констатациите от тях ще бъдат готови до края на януари. Последващи проверки ще има през март и април следващата година, като тяхна цел ще бъде да се установи как се изпълняват направените предписания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.