1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Единадесет язовира са изчезнали по документи в България

Единадесет язовира са изчезнали по документи в България

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Единадесет язовира са изчезнали по документи в България. Откраднати, изгубени  или унищожени са документи за съоръжения, свързани с водно напояване и отводняване - хидромелиорация, съобщи днес по Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той бе поканен по повод последния доклад на Сметната палата, която отказа да завери финансовия отчет за 2010 г. на министерството.

Министър Найденов разказа, че през 2006 г. тогавашното правителство (на тройната коалиция с премиер С. Станишев - бел. ред) взема решение всички такива съоръжения да бъдат прехвърлени като активи към новосъздадената Изпълнителна агенция по хидромелиорация. С решение на правителството и с промяна на закона всички активи - за стотици милиони левове - трябвало да влязат в състава на новосъздадената агенция. Но от 2006 г. до 2010 г. това не се случило.

Активите съществуват, по тях се правят много неща, примерно, корекции на диги, корекции на речни корита, ремонти на язовирни стени, и всичкото това трябва да бъде осчетоводено и добавено като баланс към тези първоначални активи. Но не се случва, посочи Найденов.

"През  2009 г., идвайки вече в управлението, взехме решение, че тази агенция е абсолютно излишна и с решение на Съвета за административна реформа я закрихме, за да бъде трансформирна в дирекция към министерството. Тогава се установи, че при приемането на активите цялото счетоводство, цялата документация - и на електронен, и на хартиен носител - липсва", разказа министър Найденов.

Когато в началото на 2010 г. Ликвидационната комисия изисква от тогавашното ръководство на агенцията документи, влиза в една празна стая.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.