1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК е направила грешка при определянето на квотите за риба треска

ЕК е направила грешка при определянето на квотите за риба треска

Това е довело до намаляване на дните с разрешен улов на риба в западна Шотландия

Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос критикува административна грешка на Европейската комисия, касаеща рибните квоти в западна Шотландия. Решението на ЕК е довело до обжалване от страна на местната рибарска асоциация. След проверката на омбудсмана става ясно, че ЕК е пренесла погрешно данните от две колони на таблица в документ, служещ за основа при изготвянето на регулацията за риболовните квоти в ЕС през 2007 година.

Тази грешка е довела до намаляване на дните с разрешен улов на риба в западна Шотландия. Омбудсманът призовава ЕК да поправи тази неточност, за да не се мултиплицира през следващите години. До този момент от комисията обаче не са се е съобразили с това искане. „Защитната позиция на комисията при този случай представлява пропуснати възможности за институцията и риск за накърняване на имиджа на европейската администрация в очите на гражданите", коментира Диамандурос.

Всяка година Съвета на министрите определя рибните планове във водите на ЕС. В тях се описват колко дни ще бъде разрешен улова за всеки специфичен вид, както и видовете на рибарските съдове и принадлежности. През март 2008 година Шотландската асоциация на рибарите подава жалба до омбудсмана относно броя на дните, през които е разрешен улова на треска през 2007 година. Според рибарите е допусната грешка, заради която вместо 282 дни, уловът на тази риба в западна Шотландия е бил разрешен през 252 дни. Намалението на дните е трябвало да стане за водите на Северно море, а не за Шотландия, коментират още рибарите. Европейският омбудсман е дал срок за отговор на европейските чиновници до 30 юни 2010 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.