1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК предлага пълна забрана за улов на змиорки

ЕК предлага пълна забрана за улов на змиорки

Учени и природозащитни организации отдавна настояват за такава забрана

Пълна забрана за улов на змиорки в Балтийско и Северно море, както и в европейската част на Атлантическия океан предложиха от Европейската комисия. Мярката трябва да помогне за възстановяването на популациите.

Учени и природозащитни организации отдавна настояват за такава забрана, тъй като популациите от змиорки са почти изчерпани. Затова Европейската комисия включи въпроса в дневния ред на следващия Аграрен съвет, който е насрочен за 11 и 12 декември в Брюксел. Основната тема за министрите ще бъдат риболовните квоти за Северно море и Атлантическия океан.

Максималните количества, разрешени за улов в Балтийско море, бяха определени още през октомври. Тогава Европейската комисия също поиска забрана за змиорките, но не получи одобрението на агроминистрите. Те поискаха общоевропейско решение, което не се ограничава само до Балтика. От предложението на Брюксел няма да бъдат засегнати обаче вътрешните водоеми.

През 2007 година Европа въведе мерки за устойчив улов на змиорки, но според екоорганизации те не са достатъчно ефективни. Сега Комисията предлага през следващата година да бъдат намалени квотите за 25 вида риба в Атлантическия океан и в Северно море, а за други 53 вида да бъдат увеличени или запазени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.