1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК внесе предложение за риболов в Балтийско море за 2011 г.

ЕК внесе предложение за риболов в Балтийско море за 2011 г.

То трябва да бъде обсъдено в Съвета по рибарство през октомври

Европейската комисия внесе предложение за възможностите за риболов на рибни пасажи в Балтийско море за 2011 година. Въз основа на научни съвети Комисията предлага увеличаване на възможностите за риболов на балтийска треска, но рязко намалява тези на херинга и цаца.

Предложението на ЕК относно възможностите за риболов трябва да бъде обсъдено в Съвета по рибарство през октомври.

„Завръщането на балтийската треска е добра новина. Дългосрочният план за управление за атлантическата треска, който въведохме заедно със строгите мерки срещу даването на погрешни данни, помогна за намаляване на риболовния натиск и за възстановяването на рибните пасажи. Това ни позволи отново да увеличим общия допустим улов", заяви европейският комисар по морското дело и рибарството Мария Даманаки.

„За съжаление ситуацията с пасажите от херинга и цаца е точно обратната. Въпреки това риболовният натиск продължава да е висок и в някои случаи дори се е увеличил през последните няколко години. Ще трябва да направим сериозни намаления в натиска, за да се гарантира устойчивото управление на тези важни пасажи", допълни комисарят.

ЕК предлага да се увеличи с 15% общият допустим улов в ЕС за треската в източно Балтийско море и с 6% в западното Балтийско море. След като вземе предвид икономическата ситуация в сектора ЕК предлага намаляване с 30% на общия допустим улов за херингата и с 30% за цацата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.