1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екипът на Национален парк „Рила“ отпразнува 31-вата годишнина на парка заедно с партньори и приятели

Екипът на Национален парк „Рила“ отпразнува 31-вата годишнина на парка заедно с партньори и приятели

Празничната програма включваше премиерата на филма Разходка през сезоните в Национален парк „Рила“

Празник на партньорите на Национален парк „Рила“ се проведе в Регионалния исторически музей в Благоевград по повод 31-вата годишнина на защитената територия. Присъстваха представители на Община Благоевград, Дирекция „НП Пирин“, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, РИОСВ - Благоевград, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, много гости и приятели.

В словото си за откриването, пред пълната зала, директорът на парка Красимир Андонов благодари на партньорите и служителите за тяхната ангажираност и съпричастност в опазването на най-големия от трите национални парка в България.

Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров приветства участниците от името на министър Росица Карамфилова.

Днешният празник е чудесна възможност да Ви благодаря за вашата всекидневна работа и за това, че с действията и личния си пример се доказвате като истински професионалисти, отдадени на висока кауза. Като министър на околната среда и водите Ви уверявам, че в мое лице имате надежден партньор в общия ни стремеж да се грижим за природата на Национален парк „Рила“ и да я съхраним за бъдещите поколения!“, гласи приветствието.

Петър Димитров отбеляза, че за посетителите на парка се полагат все повече грижи, които са видими - информационни табели и подобрена инфраструктура. Вече се наблюдават по-малко отпадъци, което също е в резултат на усилията на екипа, но и на съзнанието на хората. Според него, от голямо значение са “изключителните усилия на колегите от парка за опазването на това природно богатство”.

Празничната програма включваше премиера на филма Разходка през сезоните в Национален парк „Рила“, литературно четене на творби на победители в Националния ученически конкурс "Национален парк Рила - познат и непознат" от ГП „П. Яворов“ - гр. Петрич, и представяне на стихове за Рила от поетесата Цвети Якимова от гр. Самоков. Ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“-Благоевград, представиха клипове от проведен съвместно с дирекцията на парка практикум по ботаника, а деца от ОУ „Неофит Рилски“ - гр. Дупница, поздравиха гостите със стихове за Рила. За празничното настроение се погрижиха от фолклорна група „Бисери“ с ръководител Даниела Богданова към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

rila-praznik

По време на празника бяха обявени традиционните два ученически конкурса, провеждани ежегодно от дирекцията на парка – Седемнадесетото издание на Националната награда за природозащита на името на Мими Праматарова и Десетият Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“.

praznik-rila-konkurs

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.